Interieur- architectuur, Waarde Toevoegen

Wat vormt de basis van een interieurontwerp? Voor ons is dat de ideale balans tussen functionele invulling en esthetische vormgeving. Goed en aantrekkelijk ontworpen interieurs voegen waarde toe aan vastgoed. Ze dragen bij aan de belevingswaarde en de gebruikskwaliteit van onze directe (werk)omgeving. Jullie interieur is dus van groot belang en verdient daarom alle aandacht. Tijdens de oktober woonmaand 2024 vertellen we graag uitgebreid hoe wij deze dienstverlening in de praktijk toepassen. Want gemiddeld genomen breng je meer tijd door op je werk dan thuis!

Integraliteit

De architecten en interieurvormgevers van Quadrant4 begrijpen hoe belangrijk de synergie tussen exterieur en interieur is. We bestuderen grondig het vastgoed, de organisatie en de gebruikers van het pand. Op basis hiervan formuleren we de uitgangspunten voor het interieur en starten we het proces. We schromen niet om lastige vraagstukken aan te pakken. Het resultaat is een inspirerend en onderscheidend interieur dat aansluit bij de identiteit, visie en functionele vereisten van uw organisatie. Wij maken uw ambities waar.

Ontwerpanalyse

Als onderdeel van het ontwerpteam analyseren wij met onze mensen het ontwerp met bijbehorende stukken integraal op het gebied van bijvoorbeeld het programma van eisen & wensen, regelgeving, maakbaarheid, duurzaamheid en identiteit van de gebruiker, die nodig zijn voor een succesvol integraal project. Dit alles wordt samengevoegd in een ontwerpanalyse. Het resultaat? Wanneer de integraliteitsloop is doorlopen, zijn gemaakte keuzes duidelijk vastgelegd en zijn toekomstige keuzes expliciet gemaakt. Hierdoor ontstaat er meer grip op zowel proces als resultaat.

Tools die we hierbij inzetten

  • Programma van Eisen en wensen (PVE)

Een PVE is een theoretisch kader gebaseerd op wetgeving en data die ingevoerd wordt. Met een draaitabel leggen we de NEN1824 onder de calculatie van benodigde m2.

  •  WPA – Werkplek analyse

Deze uitvraag gaat over de manier van werken, ruimte types, met wie werk je veel samen, cultuur en faciliteiten. Met deze tool betrek je de medewerker/ werkgroep bij de toekomstige huisvestingsplannen.

  • Online moodboard in de omgeving van Pinterest

Het online moodboard dat wordt gevuld door ons architectenteam en eventueel in samenwerking met onze opdrachtgever. In deze omgeving is het mogelijk diverse onderwerpen beelden te kaderen in “do's en don'ts”.

  • Duurzaamheid

Er zijn twee duurzaamheid systematieken die wij als architectenbureau inzetten. Eén daarvan is de BREEAM-NL certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Met deze methode kunnen projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid.

Voor het interieur laten we ons inspireren vanuit de methode van WELL. Deze methode richt zich op 10 aandachtsgebieden: lucht, water, voeding, licht, beweging, comfort, geluid, materialen, gemeenschap en een gezonde geest. De elementen vanuit de WELL hebben ons geïnspireerd en maken standaard deel uit van onze ontwerpfilosofie.

  • 3D Visualisatie

Voor veel gebruikers gaat een ontwerp echt leven als een ontwerptekening vertaald wordt in beeld. Quadrant4 zet daarom actief 3D-presentaties in en daarbij maken we natuurlijk gebruik van de VR-bril.

  • Flexibele gebouwen

Door duurzaam te bouwen voldoen de gebouwen ook na lange tijd nog aan de eisen die u dan stelt. Zo kunnen ze van functie veranderen, blijven ze flexibel en esthetisch boeiend.

  • Circulair

In ons advies en selectie van materialen werken we zoveel mogelijk met gecertificeerde materialen op het gebeid van duurzaamheid. Wat ons betreft streven we hierin het hoogst haalbare na, zoals cradle to cradle gold! De restwaarde aan toegepaste materialen van het gebouw kunnen omschreven en geregistreerd worden in het BIM-model dat wij voor u coördineren.

Waarde toevoegen

Er zijn verschillende redenen waarom onze opdrachtgevers zouden besluiten een interieurarchitect of interieurvormgever in te schakelen. Ons team beschikt over de nodige expertise en kennis om een ruimte optimaal te benutten en te voorzien van slim en aantrekkelijk design die wij graag in 3D etaleren. Met een diepgaand begrip van architectonische principes, materialen, kleuren en ergonomie, zetten we ook ons netwerk in om onze opdrachtgevers te ondersteunen. Vanuit deze samenwerking faciliteren wij onze opdrachtgever bij het maken van weloverwogen beslissingen over het ontwerp, waarbij we rekening houden met budgetten en de specifieke behoeften en wensen van de eindgebruikers.

Fases die we doorlopen

Fase documenten, binnen een ontwerpproces spreken we over diverse fases. Onze werkzaamheden per fase zijn gespiegeld aan de taakomschrijvingen per fase volgens de DNR. Deze Nieuwe Regeling is opgesteld om te komen tot een uniforme en verzekerbare contractpraktijk en doen recht aan de belangen van architect en opdrachtgever. 

  • SO       Schetsontwerp
  • VO       Voorontwerp
  • DO       Definitief ontwerp
  • TO       Technisch ontwerp
  • UO       Uitvoering gereed ontwerp

Uitvoering van een uniek ontwerp

Tijdens de uitvoeringsfase coördineren en beheren we diverse aspecten van het project, waaronder planning, communicatie met aannemers en leveranciers, het bewaken van de tijd, originaliteit van het ontwerp en de voortgang. Vanuit onze rol filteren wij de communicatie stromingen en ontzorgen wij onze opdrachtgever richting de eindstreep van projectoplevering en ingebruikname.

Referenties

Op de website van Quadrant4 staan diverse referenties van projecten die wij als full service architectenbureau hebben ontworpen en begeleid vanuit onze brede dienstverlening. Hieronder lichten we drie interieurtrajecten uit vanuit drie invalshoeken:

Uitgelicht - Van der Velden

  •  Voor het hoofdkantoor hebben we een interieurontwerp gemaakt dat fungeert als flagship store voor de implementatie van het huisstijl handboek voor huisvesting.

We hebben Van der Velden begeleid in hun huisvesting en een nieuwe standaard ontwikkeld die vaker binnen hun vastgoedbeheer en onderhoud toegepast kan worden. Dit stelt hen in staat om in de toekomst op een uniforme manier dezelfde aanpak te hanteren voor andere vestigingen.

Uitgelicht - Steketee / LEMKEN 

  •  Een nieuwe vestiging, een nieuwe naam, tijd voor een interieurontwerp dat voortkomt vanuit de werkgroepen waarbij teams inspraak hadden op het uiteindelijke resultaat.

Wat ons gezamenlijk heeft geholpen is de interieurworkshop waarbij we een kaartspel hebben ingezet om kreten en kaders te verzamelen die gingen over; Identiteit, Kleur & Materiaal, Welzijn, Hoe we werken, Faciliteiten, No-go’s en Ambities.

Uitgelicht - T58 Tilburg

  • Dit project omvatte een architectuurvraag in combinatie met een interieurontwerp, die gereed werd gemaakt voor de toekomstige huurder.

Hierbij hebben we de vastgoedontwikkelaar en investeerder begeleid in het neerzetten van een prachtige kantoorruimte met bedrijfsruimte. Daarbij hebben we de gulden sneden toegepast, waarbij het geheel als “one size" kan aansluiten bij de toekomstige gebruikers en ondernemingen.  

“Het wordt zo echt en op deze manier zo leuk om naar uit te kijken”