Stadhuis Tilburg getoetst op duurzaamheid

20 april 2018

De plannen voor de nieuwbouw van het Stadhuis aan het Stadhuisplein zijn beoordeeld op duurzaamheid door de Dutch Green Building Council. Bij de test bleek dat de gemeente op een groot aantal onderdelen voldoet aan de hoge duurzaamheidseisen.

Tilburg haalde bij het onderzoek het BREEAM Excellent certificaat met een score van 84,79 procent. Met die score heeft de gemeente het officiële ontwerpcertificaat binnen.

Schermafbeelding 2018-04-20 om 10.29.41

Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente op een groot aantal onderdelen zoals energie en materiaalgebruik, gezondheid, procesmanagement
en ecologie voldoet aan hoge duurzaamheidseisen. Tilburg is kritisch op het materiaalgebruik en heeft plannen voor energiezuinige installaties zoals ledverlichting en koelplafonds. Ook is er voorzien in een goede isolatie. In het nieuwe
pand wordt gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen zoals bodemenergie en zonnepanelen. Het verduisterende glas in de zuidgevel beperkt de benodigde koelcapaciteit. Circulair materiaalgebruik komt met name tot uitdrukking in de toepassing van speciaal beton en in de keuze van afwerking binnen in het Stadhuis.

Tijdens en na afloop van de bouw zal de gemeente opnieuw moeten aantonen dat de maatregelen die in het ontwerp staan, toegepast zijn. Als dat zo is, krijgt Tilburg het definitieve opleveringscertificaat.